Belonen hoe werkt dat eigenlijk

Gepubliceerd op 29 juli 2024 om 08:19

 

Hoe werkt belonen eigenlijk?

Hoe leert een hond?
Hier is een korte uitleg: een hond vertoont bepaald gedrag en wanneer dit gedrag positieve resultaten oplevert, zal de hond dit gedrag vaker herhalen omdat het iets plezierigs oplevert. Bijvoorbeeld, als je hem 'zit' leert en hij dit correct uitvoert, krijgt hij een koekje. Honden kunnen zichzelf ook belonen. Bijvoorbeeld, als de hond het huis bewaakt en de postbode langskomt en aan de deur rammelt om post door de brievenbus te gooien, begint de hond te blaffen en loopt de postbode weg. De hond denkt dan: "Yes, ik heb de postbode weggejaagd." Dit gedrag zal ook versterkt worden.

Als je hond gedrag vertoont dat ongewenste resultaten oplevert, zal dit gedrag uiteindelijk verdwijnen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat we hem straffen. Waarom straffen geen goed idee is, zal ik in een andere blogpost uitleggen. Of er gebeurt iets anders wat niet leuk is. Je hond probeert iets uit de prullenbak te stelen, maar wanneer hij dit doet, valt de deksel op zijn neus .Als dit gedrag herhaaldelijk voorkomt, zal het uiteindelijk uitsterven. Of de beloning moet zo aantrekkelijk zijn dat de hond de deksel op zijn neus de moeite waard vindt.

Als iets positiefs oplevert, zal het gedrag toenemen, terwijl het gedrag zal afnemen als het onaangenaam is.

Wat is het verhaal met beloningen? Het is essentieel om te begrijpen wat je hond als beloning beschouwt. Veel honden ervaren vastpakken, knuffelen en aaien op hun kop niet als prettig, soms zelfs als bedreigend. Stel dat jouw hond het niet fijn vindt om over zijn kop geaaid te worden. Als je hem wilt leren om te zitten en hem elke keer beloont met een aai over zijn kop wanneer hij gaat zitten, wat denk je dat er zal gebeuren? Zal je hond het gedrag "zitten" uiteindelijk vaker of minder vaak vertonen? Wat wij als beloning zien, wordt niet altijd door de hond zo ervaren.

Het is essentieel om de lichaamstaal van je hond te kunnen herkennen, zodat je kunt begrijpen wanneer je hond zich op zijn gemak voelt en wanneer niet. Probeer te ontdekken wat je hond leuk vindt als beloning. Leg verschillende speeltjes en snacks voor hem neer en moedig hem aan om iets te kiezen. Observeer wat je hond als eerste kiest en herhaal dit spel een paar keer om er zeker van te zijn. Zorg ervoor dat je hond niet hongerig is, want dan zal hij snel naar het voedsel gaan in plaats van naar de bal. Herhaal dit spel af en toe, aangezien voorkeuren kunnen veranderen.

Je kunt je hond belonen zonder speeltjes of voertjes te gebruiken. Stel dat je hond dol is op zwemmen. Je kunt de riem afdoen, maar je wilt dat hij blijft zitten totdat je het signaal 'vrij' geeft. In dit geval is zwemmen de beloning voor het geduldig wachten. Of als je hond graag aan een struikje wil snuffelen, Kun je hem de cue “volgen” geven en hem dan de vrijheid geven om in alle rust aan dat struikje te kunnen snuffelen? Aan het struikje snuffelen is hier de beloning voor het volgen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.